Vestfold og Telemark hundesenter

Alle firebeintes kompetansesenter

Klinikk -Soleo AS

Fysioterapi og rehabilitering

Fysikalsk behandling av dyr blir mer og mer vanlig – heldigvis. Og veldig mange har sett gevinsten man kan hente i forhold til dyrets helse ved å ta i bruk fysioterapi.

"Vi har spesial kompetanse innen idretts fysiologi på hest og hund"

 

Hvorfor fysioterapi?

Mange av oss mennesker har vært en runde eller to hos fysioterapeuten på grunn av plager et eller annet sted i bevegelsesapparatet. Nå er det vår venn hunden sin tur, enten om det er en skade man ønsker å behandle, eller om det kun er for å forebygge.

Fysioterapi / rehabilitering hjelper hunden til å kunne komme tilbake til den normale hverdagen etter en skade, og å kunne brukes til det som den opprinnelig var tenkt til, som for eksempel jakt, bruks- og tjenestehund. Det er selvfølgelig også like viktig at familiehunden skal få ett bra liv fylt med aktiviteter og glede sammen med sin familie.

I humanmedisin er fysioterapi et naturlig valg ved fysiologiske problemer, og det bør det også være for hundene våre. Mange av behandlingsteknikkene i humanmedisin er utviklet ved å bruke dyr, så det er naturlig å føre dette tilbake til dyrene.

Når kan fysioterapi brukes?

Behandlingen kan brukes både til unge, voksne og eldre individer og den kan passe i svært mange tilstander med ulike plager i bevegelsesapparatet.

Målet med fysioterapi:

 

  • · Finne årsak til motorisk avvik
  • · Forbedre funksjonen av muskler, nerver og ledd
  • · Opprettholde sirkulasjon
  • · Smertelindrende, begrense bruken av smertestillende preparater
  • · Forebygge kompensatoriske skader
  • · Forkorte rehabiliteringstiden
  • · Forebygge skader
  • · Bedre kondisjon

 

Når bruker vi fysioterapi:

 

  • · Hevelse og sirkulasjonsproblemer
  • · Postoperativt (etter operasjoner)
  • · Motoriske avvik som halthet
  • · Ved neurologiske og ortopediske utfordringer
  • · Muskel-, sene- og ligamentskader
  • · Lammelser og prolapser
  • · Leddskader som AD, HD, forkalkninger og spondylose
  • · Smerte
  • · Konkurransehunder, forebygging og ved problemer

 

Etter kirurgi, skader, anstrengelser osv.

Fysioterapi kan være effektivt og kan forkorte rehabilitering og samtidig bidra til at muskulatur ikke svinner hen på grunn av manglende bruk etter operasjoner, ved skader osv. I og med at behandlingen kan stimulere blodsirkulasjonen kan den også virke lindrende på smerte og ubehag, og skader kan heles raskere.

Akupunktur

Det er et praktisk og tradisjonsrikt fag som har eksister i over 2000 år. Som sannsynligvis er det eldste medisinske systemet vi kjenner til. WHOs liste over indikasjoner for akupunktur er basert på klinisk forskning. Alle disse tilstandene viser positiv effekt.

Vi benytter akupunktur, faglig rettet mot TCM ,som støtte terapi. Gevinsten med denne terapi formen er at dyret kan oppnå kortere rehabiliteringstid, gjenopprette ubalanser, det er skånsomt og for dyr som har lav toleranse for smertestillende. Akupunktur kan da være et godt alternativ for å øke livskvalitet og gjenopprette nedsatt funksjonalitet. Indikasjoner som hudplager, autoimmunitets sykdommer, fordøyelse, sirkulasjonsforstyrrelser, hormonellt, vokse smerter, pre-og postopertaiv, smertelindring, skjelett/muskelplager og ved nevrologiske utfordringer.

Denne terapi formen erstatter aldri veterinær og vi må alltid ha diagnose på dyret fra behandlende veterinær. Vi benytter da spesial lasere for dette arbeidet i henhold til lovverket. 

Biostimulerende laser

Vårt tilbud innen fysikalsk behandling omfatter manuell terapi. I det ligger det forskjellige manuelle teknikker som massasje, tøyning, artikulasjon( osteopatiske prinsipper). Vi har gjennomgang av hele hunden. I det ligger det å avdekke hvor det eventuelt er motorbarrierer, muskelavvik, sene/ligament problematikk, nedsatt funksjon i skjelettet etc.  Vi benytter biostimulerende lasere også i dette arbeidet. Vi er sertifisert på 2 forskjellige laser systemer. På klinikken benytter vi Irradia Mid laser og ASA laser veterinary. Se www.irradia.se  og  www.asaveterinary.com . Disse blir benyttet ved alle plager og sykdommer som alle typer artrose, sirkulasjonsforstyrrelser, ødem/lymfe problematikk, muskel og sene/ligament skader/plager og nevrologiske utfordringer. Det er da enkelt oppsummert som Spondylose, stenose, HD, AA,prolaps, pre-og postoperativ rehabilitering ortopedisk, fraktur ,idretts skader, sår og forebyggende etc. Fordelen med denne terapi former er at det er smertefritt, behagelig for dyret, eier kan være tilstede, ingen behov for beroligende preparater og risikofritt. Kjapp smertelindring, legning av sår, oppbygning av skadet vev og økning av sirkulasjon. Laser terapi har sin positive effekt på cellemetabolismen. Disse laserene benyttes med fordel på hunder, katter og hester. Eksotiske dyr og fugler har også samme fordel.  Dette er en terapiform som toppidrettsutøvere benytter seg av i forbindelse med trening, restituering og rehabilitering.

Eldre og stive hunder

Mange eldre hunder kan ha god nytte av å mykes opp. Dette kan bedre bevegeligheten, gjøre stivheten mindre og dermed redusere ubehag eldre hunder kan ha. Slik behandling kan også bremse utvikling av plager som ofte sees hos eldre hunder. De fleste gamle hunder synes behandlingen er behagelig og avslappende.

Hunder i arbeid

Hunder i fysisk arbeid (jakt, trekk, søk, tjenestehunder osv.) har nytte av å få ekstra pleie når det gjelder bevegelsesapparatet, muskler og skjelett. At hundeeieren lærer seg å stretche hunden etter anstrengelser og arbeid kan forhindre at det oppstår skader og plager. Vedlikeholdsbehandling med f.eks. laser etter større anstrengelser vil kunne hjelpe muskulatur å raskere rehabiliteres. I spesielle treningsperioder kan hunden også ha nytte av jevnlig fysikalsk behandling for å unngå skader, lette treningen osv.

Hovedformålet med fysikalsk behandling er å gjenopprette normalfunksjonen i det syke området i bevegelsesapparatet. Behandlingen går blant annet ut på å stimulere blodsirkulasjonen og løse opp spenninger i muskulatur. Svært ofte henger plager i bevegelsesapparatet sammen med forstyrrelse i muskler.

Det kan være skader, betennelser, stramme og stive muskler – enten som hovedplage, eller som et resultat av andre plager. I slike tilfeller er blodsirkulasjonen ofte av avgjørende betydning.

Behandlingen kan brukes både forebyggende og som rehabilitering ved skade, sykdom eller etter kirurgiske inngrep.

Det brukes manuelle terapier, dvs. behandlinger der terapeuten bruker sine egne hender i selve behandlingen. f.eks. stretching og massasje. Akupunkturpunkter og hydroterapi er det også flere som bruker, og det kan også brukes apparater i behandlingen som laser, ultralyd og elektroterapi. I tillegg gis det også ofte veiledning om trening og mosjon.

De forskjellige terapiformene innen fysioterapien har alle det samme utgangspunktet, nemlig å gi dyret bedre bevegelighet, mindre ubehag og dermed gjenopprette så god funksjon som mulig.

Dette er behagelig for hunden og gir samtidig gode helsegevinster.

Det er også viktig å ha et nært og godt samarbeide med veterinærer. Mange hunder har nytte av fysioterapi samtidig som de får behandling hos veterinær.


 

 


  •  
  •  

 

Sneltvedtvegen 383

3719 Skien 

Hvem er vi ?

Marie Tobiassen

  

Klikk for å sende e-post

Tlf 0047 913 23 295

Nina Neergaard

Klikk for å sende e-post

Tlf 0047 412 17 708

 

 


Ring Meg

Klikk her for å få oss til å ringe deg